Werk veilig in de warmte: 8 tips

Het zal niemand ontgaan zijn: het is deze week uitzonderlijk warm. Het KNMI heeft code oranje afgegeven voor extreme hitte en het RIVM heeft het Nationaal Hitteplan voor heel Nederland geactiveerd. Maar hoe ga je hier nu het beste mee om in een werksituatie? En wat zegt de wet hierover?

werken in de warmte nieuwsbericht header

Tips voor veilig en gezond werken in de warmte

Het warme weer kan uitdagende situaties tot gevolg hebben als je aan het werk bent. Het is belangrijk om als werkgever en werknemer er altijd voor te zorgen dat ook in deze omstandigheden het werk gezond en veilig uitgevoerd kan worden. Hoe houd je het hoofd koel op de werkvloer en waar houd je rekening mee als je in de buitenlucht werkt? Hieronder een aantal tips:

  1. Vermijd of verminder (zware) lichamelijke inspanning of stel deze uit.
  2. Overleg met je werkgever of een tropenrooster een optie is.
  3. Las extra pauzes in.
  4. Draag lichte en droge kleding, het liefst van katoen.
  5. Drink veel (géén alcohol).
  6. Zorg ervoor dat het zoutgehalte in het lichaam op peil blijft.
  7. Check de zonkracht op de website van het KNMI en smeer je voldoende in. Zo kan beschadiging van de huid worden voorkomen en het risico op huidkanker worden verkleind. Wil je meer informatie overwerken in de zon? Dermatoloog Annigje Jensema geeft meer informatie en tips over werken in de zon.
  8. Probeer het binnen koel te houden door warmte lucht af te voeren door te ventileren of de luchtsnelheid te verhogen met ventilatoren. Voer warme lucht af door te ventileren. Daarnaast kan je zonwering toepassen om het koel te houden. Buitenzonwering is effectiever dan binnenzonwering. Hier vind je meer informatie over de omgevingstemperatuur waarin je werkt.

Werken in de warmte volgens de wet

De regelgeving voor werken in extreme temperaturen is vastgelegd in het Arbobesluit, artikel 6.1.  In dit artikel staat dat ‘er alles aan gedaan moet worden om gezondheidsklachten en -schade te voorkomen’. Maar hoe doen we dat in de praktijk? Het is aan werkgevers en werknemers om hier een passende invulling aan te geven. Een werkgever kan bijvoorbeeld temperatuur meenemen in de RI&E, er kan een hitteplan gemaakt worden of er kan een kerndeskundige worden geraadpleegd om de risico’s te bepalen die werknemers mogelijk lopen. In het magazine ‘Werken in extreme temperaturen’ vind je meer informatie over werken in de warmte.