Beroepsziekten te lijf met de RI&E

Jaarlijks overlijden ruim 4000 mensen aan de gevolgen van beroepsziekten en nog eens tienduizenden mensen raken (deels) arbeidsongeschikt. Met de juiste maatregelen ga je beroepsziekten te lijf. De verplichte risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) helpt met een gestructureerde aanpak. Leer er meer over tijdens de vijfde Week van de RI&E.

Bij beroepsziekten denken we al snel aan bijvoorbeeld longkanker door asbest. Maar ook astma, een versleten rug en burn-outs behoren tot beroepsziekten, die tot hoog verzuim en (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid kunnen leiden. De risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) helpt op een gestructureerde manier risico’s in beeld te brengen en maatregelen te nemen. Zo wordt niemand ziek door z’n werk, nu niet en in de toekomst niet.

Met de RI&E breng je de mogelijke risico’s in jouw organisatie in kaart. Hierbij wordt zowel gekeken naar de direct zichtbare aandachtspunten, zoals snijgevaar bij machines of valgevaar bij werken op hoogte, als zaken die niet direct tot uitval leiden. Denk bijvoorbeeld aan langdurige blootstelling aan hoge werkdruk, fysieke belasting door tillen en blootstelling aan (gevaarlijke) stoffen.

Aan de slag tijdens de Week van de RI&E

Tijdens de Week van de RI&E kan je op een aantrekkelijke manier aan de slag met de RI&E. Start de week op 17 juni met de bijeenkomst “Beroepsziekten te lijf met RI&E” (meld je hier aan) of maak gebruik van adviesgesprekken, workshops op locatie en kortingen op opleidingen. Bekijk het activiteitenoverzicht op www.weekvanderie.nl voor mogelijkheden bij u in de buurt en profiteer van de acties.