Gevaarlijke Stoffen Innovatiefestival

Op donderdag 14 maart heeft in DeFabrique in Utrecht het Gevaarlijke Stoffen Innovatiefestival plaatsgevonden. Het Innovatiefestival is een onderdeel van de campagne ‘Veilig werken met gevaarlijke stoffen’.

Deze campagne zet in op de bewustwording bij werkgevers en werknemers van de risico’s bij het werken met gevaarlijke stoffen en het stimuleren van het nemen van maatregelen. Circa 250 deelnemers van bedrijven, sectororganisaties en onderzoeksinstituten deelden hun kennis en ervaring om risico’s van gevaarlijke stoffen op het werk te voorkomen of te beperken.

De middag stond in het teken van bedrijven die aan de hand van concrete innovatieve voorbeelden lieten zien wat in de praktijk mogelijk is om blootstelling tegen te gaan. Daarbij staat arbeidshygiënische STOP-strategie centraal. Dit zijn maatregelen die hiërarchisch geordend zijn:

  • Substitutie van gevaarlijke stoffen
  • Technische maatregelen
  • Organisatorische maatregelen
  • Persoonlijke beschermingsmiddelen

Winnaars Goede Praktijken Competitie

Staatssecretaris Tamara van Ark maakte tijdens het Innovatiefestival de prijswinnaars van de Goede Praktijken Competitie bekend. Het doel van deze competitie is om organisaties die de risico’s in verband met gevaarlijke stoffen op het werk actief beheersen, in het zonnetje te zetten en goede praktijken te delen ter inspiratie van anderen.

Volandis, het kennis-en adviescentrum voor de bouw en infrastructuur, won de finale in de categorie grote bedrijven (>100 werknemers) met een aanpak van dieselmotoremissie op de werkvloer, het akkerbouwbedrijf Mansholt BV in samenwerking met Stigas werd met haar maatregelen tegen stofblootstelling bij het sorteren van aardappelen verkozen als winnaar in de categorie MKB (<100 werknemers) en sleepte tevens de publieksprijs binnen.

Met hun winst zijn Volandis en Mansholt nu de Nederlandse inzending voor de European Good Practice Award, de Europese finale die aankomende november in Bilbao (Spanje) plaatsvindt.