Pesten op het werk nog steeds serieus probleem

Pesten is niet alleen op school, maar ook op het werk een serieus probleem. Een geintje op zijn tijd moet natuurlijk kunnen, en kan soms zelfs bijdragen aan de werksfeer. Maar als de grapjes over een grens gaan, dan wordt plagen pesten en kan dit zelfs tot ernstige gezondheidsklachten leiden.

Onderzoek van het TNO (2016) wijst uit dat zo’n 15 procent van de werknemers te maken heeft met pestgedrag. Het gaat dan vooral om buitensluiting. Er worden verschillende risicofactoren genoemd, zoals werk buiten kantoortijden, reorganisaties en flexibele arbeidskrachten. In deze situaties zijn vaak geen beschermende factoren, zoals sociale steun van collega’s. Uit berekeningen blijkt dat pesten leidt tot 4 miljoen extra verzuimdagen en 900 miljoen euro aan loondoorbetaling door verzuim.

Pesten op het werk aanpakken

Het is lastig om zomaar een oplossing te vinden voor dit probleem. Toch zijn er wel degelijk manieren om pesten op het werk zo veel mogelijk tegen te gaan. Zo is het belangrijk dat je werknemers bevlogen zijn, de sfeer op het werk veilig is, je je tijdig bewust bent van risico’s en signalen en je als leidinggevende gebruikmaakt van het hele team. Bekijk alle maatregelen tegen pesten op het werk, zowel voor werkgevers als voor werknemers. 

Hulp nodig? Maak gebruik van de antipestmanagementtool van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om meer inzicht te krijgen in de situatie en mogelijke handvatten die kunnen worden toegepast bij jou op het werk. Lees ook alles over het aanpakken van pesten op het werk in ons digitale magazine!