5xbeter Week van Veilig en Gezond Werken

Van 18 tot en met 22 juni 2018 vindt de jaarlijkse Week van Veilig en Gezond Werken plaats van 5xbeter.

5xbeter is het gezamenlijke project van werkgeversorganisaties en vakbonden in de Metaalbewerking en Metalektro ter verbetering van de arbeidsomstandigheden. Ieder jaar maakt de metaal zich een week lang extra sterk voor veilig en gezond werk.

De Week van Veilig en Gezond Werken staat in 2018 in het teken van gevaarlijke stoffen. In december 2017 lanceerde 5xbeter de Verbetercheck Gevaarlijke stoffen. Met de Verbetercheck en aanpak van gevaarlijke stoffen in vier stappen ondersteunt 5xbeter bedrijven in de metaalbewerking en metalektro bij het veilig en gezond werken met gevaarlijke stoffen.  

Tijdens de Week en op het 5x beter Congres organiseert 5xbeter activiteiten en workshops waarin ze aandacht vragen voor de risico's van gevaarlijke stoffen en u stap voor stap meenemen naar het veilig en gezond werken met gevaarlijke stoffen. Zie ook de website van 5xbeter voor meer informatie over de Week van Veilig en Gezond Werken.

Veilig werken met [Gevaarlijke] Stoffen

Jaarlijks sterven naar schatting 4.100 mensen door beroepsziekten, waarvan bijna 3.000 mensen door gevaarlijke stoffen. Ruim een miljoen Nederlanders heeft te maken met gevaarlijke stoffen op het werk, zoals houtstof, kwartsstof, dieselrook, lasrook en isocyanaten. Op 14 mei is het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de campagne Veilig Werken met [Gevaarlijke] Stoffen gestart. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de campagnepartners vragen de komende maanden aandacht voor de risico’s en gevolgen van onveilig werken met gevaarlijke stoffen en dragen concrete oplossingen aan. Via een online campagne, werkbezoeken en netwerkbijeenkomsten waar goede voorbeelden steeds centraal staan, spoort het ministerie werkgevers en werknemers aan om werk te maken van een verstandige omgang met gevaarlijke stoffen.