Workers’ Memorial Day: aandacht voor werkgerelateerde sterfgevallen

Ieder jaar sterven er in Nederland ruim 4.100 werknemers als gevolg van een beroepsziekte of arbeidsongeval (bron: ‘De Staat van de Arbeidsveiligheid’, 2018). Wereldwijd zijn dit jaarlijks 2,3 miljoen mensen. Aanstaande zaterdag, 28 april, is het Workers’ Memorial Day. Op deze dag worden op meerdere locaties in Nederland werknemers herdacht die zijn omgekomen als gevolg van hun werk.

Met deze jaarlijkse herdenkingen brengen vakbonden over de hele wereld, waaronder ook de FNV in Nederland, deze grote groep slachtoffers onder de aandacht. Ook wordt er zo aandacht gevraagd voor de noodzaak van veilige en gezonde werkomstandigheden.  De herdenkingslocaties in Nederland zijn aanstaande zaterdag in Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Hengelo.

Programma herdenkingen

  • Utrecht:

             Start: 12:00 uur.

             Locatie: Centraal Vakbondshuis, Hertogwetering 159, 3543 AS Utrecht.

De herdenking zal ongeveer 15 minuten duren, met een kranslegging, toespraken van het dagelijks bestuur van de FNV en van de Stichting Arbeidsongevallen, en een moment stilte. Het centraal vakbondshuis is voor de herdenking geopend en aanwezigen krijgen een lunch aangeboden.

  • Rotterdam:

             Start: 17:30 uur

             Locatie: Edo Fimmen monument, Buizenpark, 3011 BN, Rotterdam

  • Amsterdam:

             Start: 13:00 uur

             Locatie: Derkinderenstraat 2, 1062 DB Amsterdam

  • Hengelo:

              Start: 11:45 – 12:45 uur

              Locatie: Spreekuurlocatie FNV, Lansinkesweg 4, 7553 AE Hengelo