Pesten op het werk aanpakken

Vandaag is het de Landelijke Dag tegen Pesten. Pesten komt ook voor op het werk, vaker dan mensen denken. Meer dan een half miljoen mensen zeggen wel eens gepest te worden op het werk, waarvan honderdduizend zelfs op structurele basis. Het gaat dan om minimaal een keer per week, gedurende zeker een halfjaar. Behoorlijk ingrijpend dus.

Pesten kan in verschillende vormen plaatsvinden, en het verschil tussen een lolletje en pesten is vaak vaag. Er is een groot grijs gebied. Een grapje op z’n tijd, een beetje plagen onder collega’s: dat verlevendigt de werksfeer. Maar wanneer het ‘dollen’ steeds op dezelfde persoon gericht is of als iemand het als kwetsend of vervelend ervaart’, dan is het niet leuk meer. Ook roddelen, buitensluiten of schreeuwen kunnen vormen van pesten zijn.

Of iets pesten is, is soms niet objectief vast te stellen. Soms heeft degene die het grapje maakt, niet door dat de ander dit als pesten ervaart. Uitgangspunt is dat als iemand iets als pesten ervaart, er iets gedaan moet worden.

Informatie, inspiratie en hulpmiddelen

Werkgevers en werknemers kunnen diverse maatregelen treffen om pesten op het werk zo veel mogelijk tegen te gaan. Bij het onderwerp Pesten op het werk staan diverse hulpmiddelen, instrumenten en praktische tools die kunnen worden gebruikt om iets te doen tegen pesten op het werk. Lees ook het Arboportaal Magazine, met daarin inspirerende artikelen voor werknemers, werkgevers en professionals.