Risico’s en maatregelen voor werken in de kou

Het Siberische koufront is aangekomen in Nederland. Dit betekent dat het koud is, heel koud. Als een werkplek te koud is, kunnen werknemers minder goed presteren, maar kunnen de werknemers ook ziek worden. De werkgever is daarom verplicht om maatregelen te nemen om gezondheidsschade door kou te voorkomen.

Wanneer men werkt in de kou zijn daar risico’s aan verbonden. Het menselijk lichaam probeert via de stofwisseling een balans te behouden waarbij de inwendige lichaamstemperatuur op 37°C blijft. Als de lichaamstemperatuur met meer dan een halve graad daalt, dan kunnen lichaamsfuncties verstoord raken. Bij een nog lagere temperatuur (minder dan 35°C) is er sprake van onderkoeling. Door onderkoeling kan uiteindelijk een hartstilstand optreden. Mensen met een kans op een verminderde doorbloeding vanwege een ziekte of gebrek kunnen sneller last van kou hebben. Ook kan kou effecten hebben zoals koude vingers, handen, voeten, oren of neus. Vrouwen blijken hier ook vaker last van te hebben dan mannen.

Werkgevers moeten maatregelen treffen om gezondheidsschade als gevolg van kou te voorkomen. Maatregelen die te nemen zijn bij kou zijn bijvoorbeeld:

  • Zorg voor voldoende en goede werkende warmtebronnen
  • Scherm de werkplek af van kou, wind, regen of sneeuw
  • Voorkom contact met koude materialen.

Als een lage temperatuur niet vermeden kan worden op de werkplek, moet de werkgever:

  • persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar stellen;
  • de duur van de werkzaamheden verkorten;
  • de werkzaamheden laten afwisselen met werk op een warme werkplek.

Meer informatie over werken in de kou

Meer informatie over werken in de kou is te vinden op de website van FNV Bondgenoten. Bekijk ook de gevoelstemperatuur in jouw regio. Op de website van het KNMI staat meer informatie over wat de gevoelstemperatuur (de 'windchill') precies is.