Pay it Forward: bijeenkomst Netwerk Duurzaam Fysiek Werk

Op woensdag 22 november was Océ Technologies BV in Venlo het decor voor de laatste Pay it Forward bijeenkomst van 2017. Achttien bezoekers vanuit externe bedrijven uit het netwerk Duurzaam fysiek werk waren te gast in Venlo waar Océ haar aanpak van duurzame inzetbaarheid, vitaliteit en fysieke belasting presenteerde.

Voor het Netwerk Duurzaam Fysiek Werk worden sinds 2014 Pay it Forward (PIF)-bijeenkomsten georganiseerd, waarin werkgevers hun kennis en ervaringen met beleid op duurzame inzetbaarheid en fysiek zwaar werk kosteloos doorgeven.

Océ is onderdeel van de Canon Groep en wereldleider op het gebied van hoogwaardige printsystemen voor onder meer tekenkamers, printrooms en drukkerijen. Op het hoofdkantoor in Venlo werken ongeveer 1.900 mensen in onder andere R&D, productie en logistiek. De werkzaamheden bij Océ zijn zeer divers en hebben allemaal hun eigen uitdagingen op het gebied van fysieke belasting. Bij de R&D afdeling hebben ze te maken met tillen en duwen en trekken, met name door de zware rollen papier. In de productie en logistiek moeten de medewerkers veel lopen, staan en tillen. Ook geknield werken komt voor.

Bij de aanpak van fysieke belasting hebben medewerkers zelf een grote rol. Océ werkt met de Kaizen methode, waarbij medewerkers zelf continu met verbeteringen van de werkprocessen en werkplekken kunnen komen. Grote posters aan de wand laten resultaten van verbeteringen zien, met foto’s van het team en uitleg van de verbetering en wat het heeft opgeleverd. Dit werkt heel motiverend. Daarnaast is ergonomie een belangrijk onderdeel bij de ontwikkeling van nieuwe machines.

Lees het hele verslag, inclusief presentaties, terug op de website Op weg naar duurzame inzetbaarheid.

Bron: Op weg naar duurzame inzetbaarheid