Gezond en veilig werken in crowdsourcing projecten

Crowdsourcing is een manier van samenwerken die steeds meer bedrijven toepassen. De groei van crowdsourcing gaat samen met sociale en economische kansen, maar ook met risico’s op het gebied van gezondheid, veiligheid en regelgeving. Op het OSHwiki platform op de site van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid is een artikel over crowdsourcing verschenen.

Samen werken aan verbetering

In crowdsourcing projecten werken organisaties samen met professionals of het brede publiek om hun producten, dienstverlening of de manier waarop ze zaken doen te verbeteren. Dit gebeurt meestal online. Wat precies wordt uitbesteed is heel divers. Soms worden complete taken of functies op die manier vervuld. Ook zijn er veel verschillende arbeidsverhoudingen mogelijk tussen degene die het werk aanneemt (bijvoorbeeld als werknemer, bedrijf of zzp’er) en degene die het werk aanbiedt (als bedrijf of particulier).

Risico’s en voordelen van crowdsourcing

Crowdsourcing brengt fysieke en psychosociale risico’s met zich mee op het gebied van veilig en gezond werken. Wanneer mensen bijvoorbeeld computerwerk buiten een kantooromgeving besteden ze vaak geen aandacht aan hun houding en storende prikkels. Er zijn vanzelfsprekend ook voordelen. Zo biedt crowdsourcing medewerkers kansen een goede balans te vinden tussen werk en privé.

Meer weten?

In het artikel over gezond en veilig werken in crowdsourcing projecten staat meer informatie. Op het OSHwiki platform staat een schat aan informatie van partners uit heel Europa over gezondheid en veiligheid op de werkvloer. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden en zelf een bijdrage leveren aan de artikelen.

Bron: Europees Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid