Brandweer Amsterdam-Amstelland test robot

Brandweer Amsterdam-Amstelland (BAA) is begonnen met een 2-jarige proef met robotica. Het doel is om erachter te komen hoe, en überhaupt of,  een onbemand systeem effectief kan worden ingezet als ondersteuning bij het bestrijden van brand en andere incidenten.

Voor de proef heeft BAA de SCARAB TX van de firma Tecdron uit Frankrijk aangeschaft. Deze robot is op afstand bestuurbaar en kan worden uitgerust met divers materieel zoals een water/schuimkanon, ventilatoren, camera's, meetapparatuur en brancarddragers.

De afdeling Brandweerkunde van BAA onderzoekt de komende tijd de mogelijkheden van de SCARAB. Maar de robot zal ook zo snel mogelijk beschikbaar zijn voor ondersteuning bij echte inzetten. Met name de vele tunnels, industrie en haven behoren tot de inzetmogelijkheden in en rondom Amsterdam.

Brandweer Amsterdam-Amstelland is het eerste korps in Nederland dat experimenteert met een dergelijk systeem. Met de SCARAB hoopt BAA een belangrijke bijdrage te leveren aan de doorontwikkeling van veilige incidentbestrijding.

De SCARAB is binnenkort te bezichtigen tijdens drie open dagen: in Aalsmeer (21 mei), Driemond (28 mei) en op Pier Afrika (4 juni).

Bron: Brandweer Amsterdam Amstelland