Ondernemers in groten getale op de been voor concrete tips van Ben Tiggelaar, Aukje Nauta en minister Lodewijk Asscher

Hoe kun je als ondernemer profiteren van duurzame inzetbaarheid? En wanneer ben je een goede leider? Dat zijn de twee vragen die centraal stonden in de inspirerende toespraak van dr. Ben Tiggelaar op woensdag 13 april tijdens de Week van de Ondernemer. Dr. Aukje Nauta en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher deelden hun gouden tips voor goed werkgeverschap.

De Beatrixzaal in het Beatrixtheater in Utrecht stroomde rond het middaguur vol met honderden ondernemers die speciaal kwamen voor Tiggelaars verhaal. Tiggelaar – zelf gedragswetenschapper – hield het aanwezige publiek een spiegel voor met drie stellingen en een aantal verrassende vragen. De eerste stelling luidde: wie er in een team zitten maakt niet zoveel uit, het gaat erom hoe ze met elkaar samenwerken. Waar of niet waar? Waar, liet de meerderheid van de zaal blijken middels handopsteking. Tiggelaar haalde het voorbeeld van Google aan. De zoekmachinegigant ontdekte dat er twee dingen zijn waar je op moet letten als je in je bedrijf een goed functionerend team wil hebben. De spreektijd van de werknemers moet evenredig zijn, dus iedereen moet aan bod komen. Daarnaast moeten werknemers en leidinggevenden goed kunnen inschatten wat er leeft bij de ander én er begrip voor tonen. Kortom, mensen willen zich gehoord voelen.

De tweede stelling luidde: van alle factoren in de werkomgeving heeft de direct leidinggevende de grootste impact op het team. Ook deze stelling was waar, legde Tiggelaar uit. Wat de teamleider doet, maakt namelijk het verschil. Vooral de sociale aspecten zijn belangrijk, in ieder geval belangrijker dan de technisch-inhoudelijke kennis. En de derde stelling: de impact van de direct leidinggevende is vaker positief dan negatief. Niet waar, oordeelde de zaal. Dat klopt, bevestigde Tiggelaar. Hij wist dat hij hier een gevoelige snaar raakte. De meeste teamleiders hebben namelijk een demotiverend effect op hun werknemers, zo zegt 55 procent van de werknemers wereldwijd. In Nederland is dat percentage nog hoger met 68 procent. Tiggelaar stelde de volle zaal een vraag: wat was jouw beste leidinggevende ooit? Het geroezemoes zwol aan tot het zelfs de muziek oversteeg. Toen kwamen de inspirerende verhalen uit de zaal. Daarna vroeg Tiggelaar aan de zaal: wat nou als ik hier over 25 jaar weer sta voor een zaal vol ondernemers en zij dan jullie namen noemen als voorbeelden van inspirerend leiderschap?

Vervolgens zei hij dat we voorbeelden van goed leiderschap vaak wel weten te noemen. Maar hoe geef je zélf het goede voorbeeld? 'Uit 70 jaar onderzoek komt steeds één conclusie naar voren', aldus Tiggelaar. 'En het werk én de mens telt. Een goede leider bekommert zich om de mens én om innovatie. Werknemers stimuleer je door niet alleen bij slecht afgeleverd werk iets te zeggen. Je moet mensen betrappen op het doen van goede dingen.' Aan het eind gaf Tiggelaar drie concrete tips om zelf aan de slag te gaan met goed leiderschap en duurzame inzetbaarheid.

1. Stel een doel. Bijvoorbeeld: ik wil leren hoe ik mijn werknemers meer betrokken kan maken. 2. Plan je acties. Reserveer er tijd voor en bedenk wat je wil gaan doen. Denk bijvoorbeeld aan het beginnen van een gesprek door vooral te luisteren naar wat de werknemer zelf te vertellen heeft. 3. Meet je progressie. Zo kun je jezelf stap voor stap ontwikkelen, net als je team en het bedrijf.

Daarna was het tijd voor een reeks kleinschalige theatersessies. Zo vertelde dr. Aukje Nauta – tot november 2015 bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en tegenwoordig adviseur over belangrijke thema's als duurzame inzetbaarheid – over het feit dat ondernemende werknemers vitaler en productiever zijn en dat ze zich continu ontwikkelen, waardoor ze duurzaam inzetbaar zijn voor je bedrijf. Ze legde het uit aan de hand van een vijftrapsraket. Dit zijn volgens haar essentiële onderdelen om het te laten slagen: bied de ruimte om te leren, zorg voor autonomie in het werk, ga de dialoog aan, maak 'i-deals' waarmee werknemers die zelfinitiatief tonen middels maatwerk worden beloond, en als laatste: betrek mensen bij je bedrijf.

'Nu heb ik het geheim verklapt hoe je in vijf stappen naar ondernemende mensen gaat die duurzaam inzetbaar zijn voor je bedrijf,' hield Nauta haar publiek voor. 'Ik snap dat het niet makkelijk is. Maar het helpt enorm als je veel voor je werknemers overhebt, dat je als het ware een beetje van ze houdt. De motor van deze vijftrapsraket naar duurzame inzetbaarheid is liefde. Als je laat blijken dat je van je mensen houdt, krijg je hardwerkende mensen terug met hart voor jouw zaak!'

In de middag kwam minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en vicepremier Lodewijk Asscher langs. In de Beatrixzaal sprak hij over de positieve energie van de ondernemers 'die hier voelbaar is.' Hij sprak over kabinetsmaatregelen en hij ging in op het belang van duurzame inzetbaarheid. 'Dat is heel belangrijk. Hoe zorgen we ervoor dat mensen gezond en met plezier hun werk kunnen blijven doen? We moeten allemaal langer werken, maar je zou willen dat we allemaal denken dat we langer mógen werken.' Zijn gouden tip voor de aanwezige ondernemers - daar hij zelf uit een ondernemersnest komt: 'Wat ik altijd heel mooi vond vroeger is dat er vanuit bepaalde waarden werd ondernomen. Net ietsje verder kijken en zorgen dat je het met z'n allen doet.'

Bron: Duurzameinzetbaarheid.nl