Nieuwe regels kunstkinderen van kracht

De regels voor kinderen die werken in culturele producties zijn eenvoudiger en ruimer. Zo tellen repetities voortaan niet meer mee als een optreden. Dat heeft minister Asscher eerder al besloten na internetconsultatie van de nieuwe richtlijnen over werkmogelijkheden voor kinderen. Deze regels, die gelden voor kinderen tot dertien jaar die meespelen in bijvoorbeeld een musical, realityshow, kookprogramma, talentenjacht of film, gaan per vandaag in.

Om hen fysiek en mentaal te beschermen mogen in Nederland kinderen onder de dertien jaar niet werken. Voor zogenoemde ‘kunstkinderen’, kinderen die meedoen aan culturele producties zoals theater, film en televisie, kan een uitzondering worden gemaakt. De overheid stelt dan wel eisen in het belang van de gezondheid, het welzijn en de veiligheid van deze kinderen. Tot nu toe waren de ontheffingsregels soms onduidelijk en sloten ze niet goed aan op de praktijk. Ook waren de regels per sector verschillend.

In de nieuwe regels voor kinderen in culturele producties worden de ouders of verzorgers actiever betrokken bij de vraag of het werk in het belang is van het kind. Daarnaast moeten producenten van culturele producties kinderen beter begeleiden rondom hun optredens.