Check huidkanker met app

Wie veel buiten werkt, loopt meer risico op huidkanker. De gratis app SkinVision blijkt een geschikt hulpmiddel om moedervlekken en andere plekjes op de huid in de gaten te houden.

Dat is de uitkomst van eigen onderzoek door het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Gebruikers van de gratis app SkinVision kunnen foto's maken van moedervlekken of andere vreemde plekjes op hun huid. Het programma analyseert die vervolgens en geeft een oranje of rode waarschuwing als er een vermoeden is van huidkanker. In dat geval kunnen zij de foto direct met een (huid)arts delen. Het Catharina Ziekenhuis testte de software van de app en concludeerde dat deze nauwelijks onderdoet voor 'het gemiddelde oog van een dermatoloog'. De app herkent huidkanker in 80 procent van de gevallen met zekerheid en in 95 procent van de gevallen met 'grote waarschijnlijkheid'.

Beroepsziekte
In april meldde het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) nog dat aandacht voor beroepsgebonden huidkanker in Nederland achterblijft. Het NCvB heeft registratierichtlijnen voor deze aandoening. Desondanks melden bedrijfsartsen bijzonder weinig beroepsgebonden huidkanker, zo stelt het NCvB. Dit terwijl huidkanker volgens het centrum de meest voorkomende en inmiddels al bijna de kostbaarste vorm van kanker is in Europa. Andere landen besteden er meer aandacht aan. Landen als Oostenrijk, Kroatiƫ, Denemarken, Portugal en Duitsland hebben specifieke wetgeving aangenomen om beroepsgebonden huidkanker terug te dringen. Dat laatste land heeft het spinocellulair carcinoom erkend als beroepsziekte.

De app SkinVision is gratis te downloaden in de Appstore en vanaf 3 juni ook in Google Play.

Bron: Arbouw