Digitale toolkit Nieuwe Arbowet

De digitale toolkit Nieuwe Arbowet biedt handige factsheets, animaties en downloadbare bestanden zoals posters, gifjes en ansichtkaarten over de veranderingen in de Arbowet.

Met de wetswijziging komt er onder andere een basiscontract, meer ruimte voor preventie en inspraak van werknemers. De digitale toolkit maakt het mogelijk organisaties voor te lichten over dit soort wijzigingen in de Arbowet. Bestaande en nieuwe informatieproducten zijn hier op één plek gebundeld en de toolkit wordt gedurende het jaar aangevuld met nieuwe informatie.

Digitale toolkit

Mkb-onderzoek

  • Sinds 1 juli 2018 is de nieuwe Arbowet een feit. In aanloop naar de definitieve wetswijziging van de Arbowet is onder arbobeïnvloeders uit het mkb en grootbedrijf onderzocht in hoeverre zij op de hoogte waren van de wijzigingen in de Arbowet en in welke mate de wijzigingen al waren doorgevoerd. Download het onderzoek.

Factsheets

Infographic

Posters, ansichtkaart en social media beelden

Webinars

Over de aanpassingen in de Arbowet zijn webinars georganiseerd voor werknemers, werkgevers en arboprofessionals:

Inspiratievideo's

service terminal rotterdam

General Manager Arjan Donatz en hr-coördinator Kitty Schoovers vertellen in deze video op een inspirerende manier hoe preventie en arbozorg zijn georganiseerd bij de Service Terminal Rotterdam (STR).

moeder rietdekker

Een frisse blik op de werkvloer kan risico’s en preventiemogelijkheden aan het licht brengen die werkgevers en werknemers zelf misschien niet zien. De moeder van een glazenwasser en de moeder van een rietdekker volgden hun zoons en bekeken waar ruimte was voor verbetering.

Wienerberger is marktleider op het gebied van keramische bouw- en bestratingsmaterialen. De inspiratievideo is gefilmd bij de dakpannenfabriek en geeft een toelichting op de Arbo aanpak, die zich specifiek richt op het verbeteren van de mentale veerkracht van medewerkers.

ING inspiratievideo

De ING Bank heeft het Programma Onbekend Talent, dat zorgdraagt voor werk bij ING voor mensen met een arbeidsbeperking. Caroline Schreuder vertelt in deze inspiratievideo hoe zij bij de ING is komen te werken en welke ondersteuning zij heeft gekregen van en in de organisatie. Peter Don, manager van het programma, vertelt over het belang van het programma voor de ING.

In deze inspiratievideo vertelt Esther Groenen van de Groenen Groep over de prioriteit die het MKB bedrijf geeft aan de arbozorg en het gezond en veilig werken van de mensen die het werk doen. Lianne Schouten, arts MKB bij ArboNed, vertelt over het belang en het succes van de goede samenwerking.

Rob Groen is gecertificeerd hogere veiligheidskundige en werkt als preventiemedewerker bij SRO Amersfoort. In deze inspiratievideo vertelt Groen hoe hij samen met zijn directie, het management en de arbodienstverleners zorgt voor veilige en gezonde arbeidsomstandigheden bij SRO.