Wat is lichamelijke belasting?

Iedere werknemer heeft te maken met lichamelijke belasting. Bijvoorbeeld bij het verplaatsen van producten (tillen, dragen, duwen, trekken). Bij lichamelijke overbelasting worden de spieren en gewrichten in rug, schouders en armen zo zwaar, lang of vaak gebruikt dat er gezondheidsschade kan ontstaan. Ook lichamelijke onderbelasting, bijvoorbeeld in zittende beroepen, kan leiden tot schade aan de gezondheid. 

Werknemers hebben het meest te maken met de volgende vormen van lichamelijke overbelasting:

  • Het maken van herhalende bewegingen (32%);
  • Veel kracht zetten (20%);
  •  Werken in ongemakkelijke werkhoudingen (11%);
  • Werken met trillend gereedschap of een voertuig dat trillingen veroorzaakt (9%).

Bekijk hier de factsheet Lichamelijke Overbelasting.

Afhankelijk van de sector waarin je werkt, kan het verschillen met wat voor soort lichamelijke belasting je te maken krijgt. Dit zijn de sectoren die het meest te maken hebben met lichamelijke overbelasting en daaraan gerelateerde beroepsziekten:

  • Agrarisch en Groen;
  • Industrie;
  • Bouw;
  • Zorg;
  • Vervoer en Opslag.

 Het kan gaan om de volgende vormen van lichamelijke overbelasting:

Wil jij weten of jouw lichaam verkeerd wordt belast tijdens jouw werk? Doe dan de test op www.hoetopwerkjij.nl en weet in 5 minuten welke risico’s jij mogelijk loopt en wat jij kunt doen om die te verminderen!

Lichamelijke onderbelasting

Naast lichamelijke overbelasting kan er ook sprake zijn van lichamelijke onderbelasting. Hiervan is sprake bij langdurig zitten zonder regelmatig af te wisselen met beweging, zoals bij beeldschermwerk op kantoor of thuis, of bij chauffeurs. In Nederland zitten we gemiddeld 10 uur op een werkdag. Daardoor lopen we meer kans op hart- en vaatziekten, diabetes type II, depressie, kanker en zelfs vroegtijdig overlijden. Beeldschermwerkers hebben daarnaast ook een verhoogde kans op klachten aan armen, nek en schouders. 

Het kan dus gaan om de volgende vormen van lichamelijke onderbelasting:

Gelukkig is de oplossing vrij simpel: regelmatig even opstaan en bewegen. Als je elk halfuur in beweging bent, is de kans kleiner dat je ziek wordt. Ga naar zetookdestap.nl voor meer informatie en tips om regelmatig te bewegen tijdens je werkdag.

Vitaal thuiswerken

Voor alle werkenden in Nederland geldt sinds half maart 2020: werk zoveel mogelijk vanuit huis. Dit is een van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te kunnen controleren, kwetsbare groepen te beschermen en ervoor te zorgen dat zorgverleners en ziekenhuizen de grote druk aankunnen. Het werken vanuit eigen woon- of werkkamer brengt uitdagingen met zich mee voor zowel werknemers als werkgevers op onder andere het gebied van lichamelijke belasting.

Lees meer over hoe je vitaal kunt thuiswerken.